VII. International Conference of young students and scientists, Baku, Azerbaijan

A 2005 óta minden második évben megrendezésre kerülő fiatal hallgatókat és kutatókat felvonultató azerbajdzsáni konferencián idén Szijártó Márk (PhD hallgató, Geofizikai és Űrtudományi Tanszék) képviselte a Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúrát. Doktori kutatásának eddigi eredményeit egy plenáris előadás formájában, „Numerical investigation of the interaction of forced and free thermal convection in basin-scale groundwater flow systems” címmel mutatta be a szakmai közönségnek a konferencia nyitóünnepségét követően. Szijártó Márk doktori kutatásában a medenceléptékű hő- és tömegtranszport folyamatok véges elemes numerikus modellezésével és értelmezésével foglalkozik. Jelen munkájában a felhajtóerő okozta szabad termikus konvekció (free thermal convection) és a hidraulikus emelkedési magasság különbségből adódó kényszer konveckió (forced thermal convection) együttes hatását vizsgálja szintetikus, numerikus modellekben.

A konferencia helye és időpontja a következő volt: Baku (Azerbajdzsán), 2018. október 15-18., mely az Azerbajdzsáni Tudományos Akadémia (ANAS) és a helyi Geológiai és Geofizikai Intézet (GGI) gondozásában került megrendezésre. Az idén 18 országból (pl.: Oroszország, Törökország, Ukrajna, Németország, Bulgária, Grúzia, Pakisztán, Irán, Kirgizisztán, stb.) körülbelül 100 résztvevő vett részt az eseményen. A rendezvényen a földtudományokban érdekelt fiatal kutatók mutatták be tudományos munkáikat előadás és/vagy poszter formájában. Az előadások meglehetősen változatosak voltak, majdnem minden ágazat képviseltette magát (pl.: szénhidrogén kutatás, geomorfológia, hidrogeológia, geokémia, szeizmika, szeizmológia, neotektonika, érckutatás, bányászat, stb.), melyeket a szervezők különböző szekciókra bontottak. A rendezvény zárónapján a szervezők egy reggeli televíziós műsor keretein belül kérték még doktoranduszhallgatónkat, hogy fogalmazzon meg pár gondolatat a konferenciáról, mely a következő linken tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=IUOSYaoY39s.

A kutatást az Emberi Erőforrások Misztériuma ÚNKP-18-3 kódszámú Új nemzeti kiválóság Programja, az OTKA NK 129279 projekt (Magyarország nagy felbontású 3D-os geotermikus modelljének az alapjai: a geotermikus adatbázis megújítása, Lenkey László), valamint a Tóth József és Erzsébet Hidrogeológiai Professzúra támogatta. A konferencia-részvétel az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tehetséggondozási Tanácsa szponzorálta.