Professzúra részvétele a Geotermikus Világkongresszuson (WGC2020+1)

Markó Ábel a Professzúra PhD hallgatója részt vett a Geotermikus Világkongresszuson (WGC2020+1), melyet Izlandon 2021 október 24-27 között rendeztek meg.

A Nemzetközi Geotermikus Egyesület által rendezett Geotermikus Világkongresszus a legnagyobb geotermikus eseménye, mely több mint 2000 konferenciaközleményt felvonultatva 2021-ben hibrid formában került megrendezésre. Ábel két előadást tartott a konferencia online verziójának keretében áprilisban és májusban, a geotermikus használat során felmerülő visszasajtolási problémákat valamint a megértésükhöz és megelőzésükhöz szükséges módszereket bemutatva.

Az októberi hibrid konferencia (helyszín: Harpa Konferencia és Koncertközpont – Reykjavik) többek között a geotermikus kutatás, használat, technológia, környezeti hatások és fejlesztés témaköreit érintette, a legfrissebb kutatási eredményeket tárgyalva.

A helyszíni program emellett magában foglalt rövidkurzusokat, délutáni és esti terepi kirándulásokat Izland természeti szépségeihez és geotermikus helyszíneihez. Többek között bemutatásra került Izland legújabb és egyben legnagyobb geotermikus erőműve, a Carbfix projekttel együtt. A Hellisheidi Geotermikus Erőmű 500kg/s-os hozamú, 180°C-os gőzt használva termel 303 MWe áramot és 133 MWth hőteljesítmény. A CarbFix2 többek között az erőmű által kibocsátott H2S és CO2 gázt köti és tárolja vízben elnyeletve és a felszín alatti bazalt rezervoárba sajtolva.

A konferencia végén aláírásra került a ‘Reykjavik Declaration’, számos alapelvet és ajánlást vázolva a globális geotermikus közösség számára annak érdekében, hogy a geotermikus szektor fokozott szerepet vállaljon az energiaátmenetben, tiszta és olcsó energiát szolgáltatva a közösségek és a klíma érdekében.