Baják Petra, harmadéves doktorandusz hallgató, részvétele a CHARM-EU “Water Blended Intensive Programme”-on

Baják Petra harmadéves PhD hallgató sikerrel pályázott a CHARM-EU Joint Virtual Administrative Office által meghirdetett pályázatra, melyben részvételt lehetett nyerni a CHARM-EU mesterszak hallgatói részére szervezett, a víz és a fenntarthatóság kapcsolatának bemutatását célzó tanulmányútra. Petra a pályázat eredményeként 3 hetet tölthetett Dél-Franciaországban.

A mobilitás első hetében az” IAHS2022 XIth Scientific Assembly of the International Association of Hydrological Sciences” konferencián vett részt. A konferencia fókuszában a fenntarthatósági célok és az ivóvízellátás minőségi és mennyiségi kérdései álltak. A konferencián Petrának lehetősége volt poszter formájában a saját kutatását bemutatni. Petra az eseményre a Velencei-tó és a felszínalatti vizek kapcsolatát természetes nyomjelzők alkalmazásával vizsgáló kutatási anyagát vitte.

A következő két hétben a diákok terepi példákon keresztül tanultak arról, hogy a klímaváltozás és a különböző emberi tevékenységek hogyan hatnak a felszíni és felszínalatti vizek természetes állapotára. Ellátogattak Montpellier fő folyójához, a Lez folyóhoz, meglátogattak egy kevert sós-édesvízű wetlandet (Villeneuve lès Maguelone wetland) a tengerparton, az utolsó hetet pedig a Drac folyó völgyében töltötték. A folyó forrásterületéről indulva (Champoléon), egészen a torkolatig (Grenoble) bejárták a vízgyűjtő területet. Az 5 nap alatt az ott élő emberekkel folytatott beszélgetéseken keresztül megismerték a folyó vízgyűjtőjén folytatott tevékenységeket (pl. vízi sportok, horgászat, vízenergia termelés, ivóvízellátás, kavicsbányászat) és betekintést kaptak, hogy az egyes szektorok milyen kihívásokkal szembesülnek a klímaváltozás következtében. A terepgyakorlat végén a diákoknak csapatokat alkotva tervezniük egy társasjátékot, mely interaktív módon megismerteti a játékosokat a Drac folyóval és a folyót érintő kihívásokkal, jövőbeli változásokkal.

Petra tanulmányútját a Professzúra is támogatta.