Kutatók Éjszakája 2022

A Kutatók Éjszakája 2022. szeptember 30-án került megrendezésre az országban számos helyszínen. A Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra  három programmal várta az érdeklődőket az ELTE TTK campusán.

Markó Ábel harmadéves geofizikus PhD hallgató “Geotermia a gázválság korában, azaz miért érdemes Magyarországon a földhővel foglalkozni?” című előadását mutatta be. A téma kifejezetten aktuális a napi gazdasági és politikai helyzetet egyaránt tekintve. Az alap definíciók, kategóriák, meghatározások tisztázása után a geotermikus energia fenntartható és biztonságos hasznosításáról esett szó. Az előadást nagy érdeklődés övezte a hallgatóság részéről, sok kérdést tettek fel Ábel prezentációja közben és végén is. 

Második program során két turnusban a felszínalatti vízszállító rendszereket demonstráló látványos kísérletek kerültek bemutatásra hallgatók segítségével (Oláh Som, földtudományi szakon végzett; Tóthi Tamara, földtudományi BSc harmadéves geofizikus szakirányos; Lázár Ádám és Gyurmánczi Dániel földtudományi BSc harmadéves geológus szakirányos hallgatók). A kísérletek során olyan kérdésekre kerestek választ mint: Mi az esővíz sorsa amikor leesik a földfelszínre és elindul lefelé? Befolyásolja a kőzetanyag a víz lejutását a felszín alá? Valóban folyik a víz a talpunk alatt, vagy csak szivárog? A folyók és a felszínalatti vizek között lehet kapcsolat? A felszínen elengedett szennyezők hogyan jutnak be a felszín alá és meddig terjedhet a károkozásuk? Van különbség a szennyezők között a viselkedésükben? A laborban folyó eseményeket hidrogeológusaink, Szkolnikovics-Simon Szilvia és Trásy-Havril Tímea kísérték figyelemmel és válaszoltak a felmerülő kérdésekre. A résztvevők között kicsik és nagyok egyaránt előfordultak.

A filmes program során 5 kisfilmen keresztül lehetett betekintést nyerni a felszínalatti vizek titokzatos világába. Röviden ezekről: elsőként Oláh Soma ÚNKP díjnyertes kétperces kisfilmje a fenntartható vízgazdálkodást hangsúlyozza. Mádlné Szőnyi Judit hidrogeológus előadásával a felszín alatti vízszállító szalagok nyomába eredünk. Tóthi Tamara hallgató TIK-TOK videójából kiderül, hogy mi kerül a poharunkba. Erőss Anita hidrogeológus kisfilmjéből megtudhatjuk, hogy vajon az ivóvizek is lehetnek radioaktívak? Végül a szaknépszerűsítő felvételünk a hidrogeológus napi munkáját mutatja be.

videó

A részvétel az Éghajlatváltozás Nemzeti Multidiszciplináris Laboratórium RRF-2.3.1-21-2022-00014 számú projekt keretében valósult meg.