Plenáris előadás a Víz- és szennyvízkezelés az iparban (VSZI’22) konferencián

A Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ 2022. október 13-án Zalakaroson nemzetközi konferenciát szervezett Víz- és szennyvízkezelés az iparban 2022 címmel. 

A konferencia célja elsősorban a tudásmegosztás azon szakemberek számára, akik víztechnológiával, víztisztítással foglalkoznak.

A konferenciára Mádlné Dr. Szőnyi Judit professzúra vezető felkérést kapott plenáris előadás megtartására. A rendezvényre készített előadást “Új utak a klímaváltozás adaptációban – vízpótlás és tározás a felszín alatt” címmel Dr. Szkolnikovics-Simon Szilvia tomácsolásában hallgathatták meg a jelenlévők. 

A prezentáció főbb üzenetei a következők voltak:

  • A klímaváltozás mellett a túlzott vízkivétel, lecsapolás, azaz az emberi tevékenységek is befolyásolják vizeink állapotát.
  • A láthatatlant láthatóvá téve, a felszínalatti vizek folyamatainak megértése segít abban, hogy szerepüket a vízkörforgalomban és a klímaváltozás hatásaiban megismerjük.
  • A felszínalatti vízáramlási rendszerek utánpótlódásuk és megcsapolódásuk révén szerves kapcsolatban vannak a felszíni vizekkel.
  • Amikor a mélyfekvésű területek vizét lecsapoljuk, nem csak a helyi többlet vizet távolítjuk el, hanem hatást gyakorolunk az áramlási rendszer utánpótlódási területére is, csökkentve annak vízszintjét.
  • Ezért a felszíni vízlecsapolási és vízmegtartási terveink során mindig számolnunk kell a felszín alatti vízáramlási rendszerek hatásaival is.
  • Felszínalatti vízpótlás (MAR) a felszín alatti térrész célzott felhasználását jelenti a fölös vizek megtartására, későbbi használat és vízkivétel céljából.
  • A MAR-oknak számos módszere van,  melyek a felszíni megoldásokhoz is szorosan kapcsolódnak. Ugyanakkor, ha felszíni vízvisszatartást végzünk a felszín alatti vizek figyelembe vétele nélkül, akkor nem tudjuk annak következményeit előre jelezni.
  • Amennyiben a MAR-okat a természetes felszínalatti vízáramlási rendszerek figyelembe vételével alakítjuk ki, akkor annak előnyeit ki tudjuk használni a leginkább természetközeli megoldás megtalálásához.

A rendezvényen való részvétel az Éghajlatváltozás Nemzeti Multidiszciplináris Laboratórium RRF-2.3.1-21-2022-00014 számú projekt keretében valósult meg.