Erőss Anita előadása az LRG szemináriumi sorozatban – 2023.05.08.

A Litoszféra Fluidum Kutató Laboratórium (LRG) a 2019. tavaszi szemeszterében indította szemináriumát, amely keretében minden hónap elején – hétfő délutánonként – előadást szervez, hogy a kutatócsoport egykori hallgatói (többségük mára már elismert kutató) bemutassák kutatási eredményeiket a hallgatóknak, valamit a kutatótársaiknak.

A 2023. május 8-án Erőss Anita, a Professzúra hidrogeológus munkatársa tart angol nyelvű előadást a szeminárium keretében, mely az alábbi téma bemutatását célozza.

Ivóvizünk túlnyomó többségben a felszínalatti vizekből származik. A természetes geológiai és geokémiai környezet, amellett, hogy hasznos ásványi anyagokat és bioesszenciális elemeket biztosít a felszínalatti vizek számára, nem kívánatos tulajdonságokat is eredményezhet. A felszínalatti víz különböző természetes radioaktív izotópokat is tartalmazhat, melyek vizsgálatát az ivóvízminőségre vonatkozó szabályozások írják elő, az emberi fogyasztásra szánt vízben lévő radioaktív anyagokkal szembeni védekezés érdekében.

A közelmúltban országos áttekintés készült a vízművek elmúlt években végzett szűrése alapján, az alkalmazott mérések azonban nem adnak információt arról, hogy az esetenként mért emelkedett értéket melyik radioizotóp okozza. További nuklidspecifikus mérések esetén az azonosított radionuklidok eredete továbbra is tisztázatlan marad, ami jelentős nehézséget jelent a megfelelő kockázatkezelési módszer megtalálásában.

A Tóth József és Erzsébet Hidrogeológiai Professzúra keretében Erőss Anita és munkatársai a felszínalatti vizek természetes urán-, rádium- és radontartalmával foglalkoznak. Ezeket a radionuklidokat a felszínalatti vízáramlási rendszerek természetes nyomjelzőiként használják, és a Tóth-féle medencehidraulikai megközelítéssel magyarázzák a radionuklidok előfordulását pl. ivóvízellátó rendszerekben, segítve ezzel a vízművek munkáját. A csoport laboratóriumában Nucfilm-korongokon alapuló innovatív mérési technikát alkalmaznak, amely Magyarországon csak az ELTE-n áll rendelkezésre. Az előadásban több esettanulmány is illusztrálja ennek a kutatási iránynak a tudományos és gyakorlati jelentőségét.

Az előadáson mind a személyes, mind az online részvétel regisztrációhoz kötött.

Az előadás az Éghajlatváltozás Nemzeti Multidiszciplináris Laboratórium RRF-2.3.1-21-2022-00014 számú projekt keretében valósult meg.

Forrás: https://www.elte.hu/content/a-felszin-alatti-vizek-radioaktivitasa.e.16103