Részvétel a 29. ”Almássy Endre Konferencia a Felszín Alatti Vizekről” konferencián

2023. szeptember 13-14. között került sor a 29. ”Almássy Endre Konferencia a Felszín Alatti Vizekről” nevű eseményre, melyen a hazai felszínalatti vizekkel foglalkozó szakemberek mutatják be legfrissebb kutatási eredményeiket, illetve adják elő az aktuális problémákat, kérdéseket. A konferenciának ezúttal is a siófoki Hotel Magistern adott otthont. A Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúrát az idei évben Erőss Anita és Baják Petra képviselték a konferencián. Előadásaikban az Éghajlatváltozás Nemzeti Multidiszciplináris Laboratórium RRF-2.3.1-21-2022-00014 számú projektjének keretében megvalósuló kutatásaik legújabb eredményeit mutatták be.

Erőss Anita a “Parti szűrésű vízbázisok esetében előforduló természetes radioaktív izotópok vizsgálata” című előadásában az ivóvizek természetes radioaktivitásáról beszélt, mégpedig a tassi partiszűrésű vízbázis példáján keresztül. Előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás hatására változó vízállások komoly következménnyel járhatnak a partiszűrésű vízbázisok vízminőségére nézve.

Baják Petra végzős doktorandusz hallgató “A Velencei-tó múltbeli és jövőbeli vízszintváltozásainak vizsgálata 3D vízáramlás numerikus modellezés (Visual MODFLOW) segítségével” címmel tartott előadást. Előadásában egy nagyon aktuális, mindenkit foglalkoztató témát, a Velencei-tó jövőbeli sorást boncolgatta. Numerikus felszínalatti vízáramlás szimuláció segítségével előrejelzést végzett a tó jövőbeli vízszintjének alakulásáról. Az eredmények rávilágítottak arra, hogy a tó vízszintje a jövőben a klímaváltozás következtében csökkenésnek fog indulni.