Radon és emberi környezet

Az MS Energy Solutions, az ELTE LRG kutatócsoportja és a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet 2022. április 21-én online konferenciát szervezett “A radon és emberi környezet”címmel.

A radon egy egészségre ártalmas, színtelen, szagtalan radioaktív nemesgáz, amely az urán természetes bomlásterméke. Ez a láthatatlan gáz feldúsulhat a zárt terekben, ezért ha ott hosszabban tartózkodunk (például iskolákban, óvodákban, a munkahelyeken és az otthonokban is), bizonyos határérték felett kockázatot jelent egészségünkre .

Az online konferencián a radonnal foglalkozó hazai és nemzetközi szakemberek előadásaival áttekintést kaphattak az érdeklődők a  legújabb kutatási eredményekről a radon előfordulásával kapcsolatban. Hallhattunk továbbá a radon mérési módszereiről, a legújabb műszerfejlesztésekről és az egészségügyi hatás kapcsán a jogszabályi háttérről, országos felmérésekről.  

Az előadók között szerepelt Erőss Anita, a Professzúra egyik munkatársa, aki a “Radon a felszínalatti vizekben” című előadásában áttekintette, milyen körülmények között dúsulhat a radon a felszínalatti vizekben és hogyan használhatjuk a tudományos kutatásban a felszínalatti vízáramlási rendszerek feltérképezésében.

 A konferencián a Professzúra egyik korábbi munkatársa, Kovácsné Bodor Petra is ismertette kutatási eredményeit. “A Gellért-hegyi termálforrások radontartalma a kiválási folyamatok tükrében” című előadásában a budapesti termálvizekben gyakran magasabb koncentrációban előforduló radon eredetének és dúsulásának okát járta körbe.

Érdekel, hogy lakásodban, munkahelyeden mennyi a levegő radontartalma? A radonnal kapcsolatos országos felmérésbe mindenki bekapcsolódhat!