Rybach László előadása az ELTE-n

Rybach László, az ETH Zürich emeritus professzora, az ELTE díszdoktora, az MTA külső tagja tartott előadást “Use of shallow resources by geothermal heat pumps and the Swiss GHP success story” címmel 2022. május 5-én, a Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra (ELTE TTK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék) meghívására.

A téma kapcsán a közönség megismerhette a geotermikus hőszivattyúzás működési elvét és gyakorlatát, előnyeit, új kutatási eredményeit, valamint Svájc hőszivattyús forradalmának sikerének hátterét.

Forrás: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/er.4357

Az előadás után a résztvevők, hallgatók, ELTE-s valamint külsős kollégák tették fel kérdéseiket. Élénk gondolatcsere alakult ki a hazai sekélygeotermiában aktív cégek képviselői, valamint a professzor között a magyar hasznosítás aktuális helyzete és a benne rejlő további lehetőségek, teendők kapcsán. Megvitatásra került, hogy a jelenlegi gázkrízisben milyen szerepe lehet a geotermikus hőszivattyúknak a fűtési igények kielégítésében, hogyan lehet ezt elősegíteni és miért növekedett meg az ipari felhasználók érdeklődése a terület iránt az utóbbi hetekben.

Az előadás végén a professzor úr örömét fejezte ki, hogy az ELTE díszdoktoraként ismét tehetett valamit az egyetemi szakemberek, hallgatók ismereteinek gyarapításáért. Viszonzásképpen Mádlné Szőnyi Judit professzúra vezető megköszönte az előadását, reményét fejezte ki a mielőbbi viszontlátásra. Továbbá bizakodó a hazai geotermikus hőszivattyúzás szélesebb körű elterjedése miatt.

 Rybach László professzor az előadása tartása közben 

A hallgatóság