Kutatók Éjszakája 2020 ONLINE

Az ENeRAG H2020 projekt és a Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra három látványos videóval készült a 2020. november 27-én online keretek között megrendezett Kutatók Éjszakájára. Az elkészült felvételek segítségével az érdeklődők betekintést nyerhetnek a felszínalatti vizek rejtett világába.

Tudod-e, hogy a víz a szemünk előtt elzárt régióban, a felszín alatt is folyamatos mozgásban van? Vajon van e összefüggés a felszíni és felszínalatti vizek között? Milyen hatással lehet az emberi tevékenység a felszínalatti vizekre? Hogy viselkedik egy szennyező a szemünk elől elzárt térrészben? Mennyi vizet fogyasztunk mindennapi tevékenységeink során és vajon mennyi víz áll rendelkezésünkre globálisan? A videókban bemutatott egyszerű és mindenki által elvégezhető kísérletekből, és az előadásból játszva választ kaphatunk a kérdésekre!

Mádlné Szőnyi Judit hidrogeológus, az  ELTE TTK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék egyetemi docense, az ENeRAG projekt koordinátora és a Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra vezetője tart előadást a szemünk előtt elzárt felszínalatti vizek világáról, rávilágít a túlhaladott fogalmakra és a modern hidrogeológia szemszögéből hívja fel a figyelmet a vizek felszíni és felszínalatti folyamataira. A hallgatóság bevonásával  három kísérlet is bemutatásra kerül, melyek szemléletesen demonstrálják, hogy az emberi tevékenységek jelentős hatással vannak a felszíni és felszínalatti vizekre.

Egyszerű kísérletekkel a felszínalatti vízszállító rendszerek nyomában

https://www.youtube.com/watch?v=v155IMo7gwo

A következő felvételen Baják Petra, az ELTE TTK másodéves hidrogeológus doktorandusz hallgató mutat be egy kísérletet, amely szemlélteti, mi történik ha emberi (szennyező) tevékenység következtében a felszíni és felszínalatti vizeket szennyezés éri. A felvétel alapján, aki kedvet kap saját maga is elvégezheti a kísérletet és tanulhat a felszínalatti vizek rejtett világáról.

Mi folyik a talpunk alatt?! Szennyezőanyagok útja a felszín alatt

https://www.youtube.com/watch?v=CnNwHTri_uM

A harmadik videóban Oláh Soma, az ELTE TTK földtudományi alapszakos hallgató a fenntartható vízgazdálkodás és ivóvízszolgáltatás lehetőségeinek megismeréséről beszél Oláh Soma ezzel a videójával az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasok körében 2020-ban meghirdetett tudománykommunikációs verseny “Mesterképzés és tehetséggel fel!” összevont kategóriában I. helyet szerzett.

Két percben a fenntartható vízgazdálkodásról

https://www.youtube.com/watch?v=CjZFzKeAQHQ