A Magyar Tudomány Ünnepe 2021 – Mádlné Szőnyi Judit előadása

A Magyar Tudományos Akadémia 2021 novemberében tizennyolcadik alkalommal rendezte meg a hazai tudományos élet kitüntetett eseményét, a „Magyar Tudomány Ünnepe” (MTÜ) című országos és határon túli programsorozatot. A 2021. évi MTÜ mottója: „TUDOMÁNY: IRÁNYTŰ AZ ÉLHETŐ JÖVŐHÖZ.” A rendezvénysorozat célja, hogy hitelesen bemutassa a legújabb tudományos eredményeket, és a fiatalabb generációk figyelmét is felkeltse a tudományos életpálya iránt.

2021. november 4-én a Pannon Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottsága szervezésében tartott ünnepséget az egyetem aulájában, melyet Prof. Dr. Gelencsér András akadémikus, a Pannon Egyetem rektora nyitott meg. Ünnepi köszöntőt mondott Prof. Dr. Kollár László, az MTA főtitkára, valamint felszólalt Prof. Dr. Padisák Judit akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottságának (VEAB) elnöke.
Az esemény ünnepi előadását Mádlné Szőnyi Judit, MTA doktor “Felszínalatti vizek, a hidrológiai ciklus láthatatlan elemei – jövőkép, lehetőségek és kihívások” címmel tartotta. Előadásában bemutatta a rendszerszemléletet a hidrogeológiában, kiemelte a felszínalatti vizek jelentőségét és fenyegetettségét a mindennapjainkban. Felvázolta a jövőbeni kihívásokat és lehetőségeket, a globális és univerzális problémákat és azok következményeit. Összegzésként elmondta: “A felszínalatti vizek folyamatainak rendszerszintű kutatása tudományos feladat és kulcs a kihívások kezelésében. Szükséges az összefüggések értelmezése a vízkörforgalom egyéb elemeivel, felszíni vizekkel és a bioszférával. A jövő kihívásai a felszínalatti vizeket és a hidrogeológiai ciklus egészét tekintve több rendszert érintő és egymást erősítő hatásokat okoznak. Ezek a hatások csak a rendszerek közötti összefüggések ismeretére alapozva mérsékelhetők és kezelhetők.”
Az esemény zárásaként PhD-doktoravatás, kitüntetések, elismerések, köztük a VEAB Év Kutatója 2021 díjak habilitációs oklevelek átadására került sor.

Az ünnepségen készült felvétel megtekinthető itt