Hidrogeológia terepgyakorlat 2021

2021 őszén is sor került a rendes évi hidrogeológiai terepgyakorlatra, melynek célja, hogy a diákok a terepi ismeretiket gyarapítsák és hozzáértéssel nyúljanak a terepi eszközökhöz a jövőben. Idén három helyszínen folytak a vizsgálatok.

Októberben Tass község vízművéhez látogattunk el, ahol a parti szűrésű vízbázis működésébe nyertünk betekintést. A kutak megtekintése mellett a diákok a teljes gépparkkal megismerkedtek és a víztisztítás (Fe és Mn mennyiségének csökkentése, és klórozás) összes lépésével találkoztak. Láthatták, hogy az aktív termelés során jelentős vízszintcsökkenésekkel kalkulálhatunk a termelőkutak esetében, ami a rendszert fedettből fedetlen helyzetbe alakítja, növelve a vas és mangán oxidációját a kutak esetében.

A terepgyakorlat második fázisában, novemberben, a kúthidraulika alapjaival ismerkedtek meg a diákok a BIOCENTRUM Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft. balatonfüredi telephelyén. A cég telephelyének kútjaiban szivattyúteszteket végeztek, melyeket kiértékelve a terület szivárgási paramétereit is számítani tudták.

A terepgyakorlat befejező elemként az ELTE körüli megfigyelő kutak felmérését végezték el, és részletesen vizsgálták a felszín alatti víz és a Duna kapcsolatát az ELTE épületeinek környezetében. A kapcsolatot talajvíztükör térképek szerkesztése mellett hidraulikai számításokkal is kiegészítették, melyhez segítséget nyújtott a sekély üledékmintákon végzett szivárgási tényező értékek mérése is. Emellett a kutak és a Duna vizének vízkémiai elemzésével tovább árnyalták a képet.