Európai Geotermikus PhD Napokon és EASYGO projekt tréninghét 2022

Markó Ábel másodéves PhD hallgató áprilisban részt vett az Európai Geotermikus PhD Napokon (2022.04.27-2022.04.29.), valamint az EASYGO projekt tréninghetén (2022.04.20-2022.04.26), a Tóth József és Erzsébet Professzúra Alapítvány támogatásával.

A ’European Geothermal PhD Days’ a geotermikus energia kutatásával, hasznosításával foglalkozó PhD hallgatók legfontosabb konferenciája, ahol évről évre bemutatják aktuális kutatási témájukat. 2021-ben a járványhelyzetre való tekintettel online formában került megrendezésre, az idei évben újra személyes formában tartották.

A konferenciát megelőzően az EASYGO (Efficiency & Safety in Geothermal Operation) geotermikus projekt képzésén vett részt külsős hallgatóként. A képzés a fenntartható és hatékony geotermikus hasznosításhoz nyújtott ismereteket, elsősorban a rezervoármodellezés témakörében, mind elméleti, mind szoftveres háttér tekintetében, ami előrelépési lehetőségeket nyújtott PhD kutatásához.

Az tréninghéten és az EGPD konferencián Ábel a Finn Földtani Szolgálattal (GTK) közösen, az ENeRAG projekt keretében megvalósult kutatás eredményét adta elő. Ebben a sekélygeotermikus módszerek témájában, egy új, fúrólyukhőcserélők által városi környezetben kitermelhető hőenergia mennyiségét becslő potenciálértékelő módszert mutattak be, valamint alkalmaztak Budapest belvárosi mintaterületén.

A konferencia lehetőséget nyújtott a nemzetközi közönséggel megismertetni kutatási eredményeit – egyúttal visszajelzéseket kapni a területen dolgozó kutatóktól – , illetve tapasztalatot szerezni a részvétellel, az aktuális kutatások megismerésével, valamint a szakmai programon való részvétellel. Mind a keynote előadók, mind az aktuális kutatásokat prezentáló résztvevők bővítették szakmai tudásoát. Emellett a konferencia révén sikerült kapcsolatba lépni a hasonló témával foglalkozó PhD hallgatókkal és témavezetőikkel, amely a jövőben értékes kutatási együttműködést tehet lehetővé.