Budapest Geothermal Energy Summit 2023

2023 június 5-én rendezték meg a Budapest Geothermal Energy Summitot. A Csúcstalálkozó célja volt, hogy politikai döntéshozók, iparági szakértők, vállalati vezetők, technológiai úttörők és fenntartható vezetők találkozzanak a régióból és azon túlról, hogy megvitassák a geotermikus energiában rejlő lehetőségeket. Az érintettek megvitatták a geotermikus energia kínálta lehetőségeket és kihívásokat, elmondták véleményüket az ismeretek és a technológia jelenlegi állásáról, és bemutatták, miért szükséges nagyobb figyelmet fordítani a geotermikus energia hasznosítására Magyarországon és a tágabb régióban. 

A rendezvényen Mádlné Dr. Szőnyi Judit professzúra vezető Geothermal potential of Hungary and Budapest: Possibilities and challenges” címmel tartott előadást. Ebben Magyarország geotermikus potenciáljának bemutatása során kiemelte, hogy a kedvező geotermikus adottságok kiaknázása a rendszerek megértésével és az adott rendszerhez legjobban alkalmazható technológia kiválasztásával lehetséges. A hidrotermás rezervoárok jellemzésekor kiemelte, hogy távhő célra mind a porózus, mind a karbonátos vízadó rendelkezésre áll az országban, de kiemelt jelentősége van a geológiai kockázatok felmérésének és csökkentésének, valamint a fenntarthatóság javításának – például visszasajtolás útján. A kiemelkedő budapesti adottságok szintén lehetővé teszik a nagy méretű hőpiac geotermikus energiával történő ellátását, de a meglévő rendszerek (termálfürdők) védelme érdekében közös tervezés, monitorozás, valamint működtetés szükséges. 

Kép forrása: https://budapestgeothermalenergysummit.hu/gallery/ 

Mádlné Dr. Szőnyi Judit előadása tartása közben (a képet készítette: Markó Ábel)

A Csúcstalálkozón rész vett a Professzúra részéről Markó Ábel PhD hallgató és Chapuis Léo francia vendég hallgató. 

Markó Ábel, Mádlné Dr. Szőnyi Judit, Chapuis Léo (francia vendéghallgató) 

A kép forrása: https://budapestgeothermalenergysummit.hu/gallery/ 

 Az eseményen több mint 130 vállalat és szervezet képviselője vett részt a világ 25 országából. A konferenciáról a magyar és nemzetközi sajtó egyaránt hírt adott, a médiában több tízezer embert értek el az eseményről szóló beszámolók.