Eurokarst 2018 konferencia

2018. július 2. és 6. között került megrendezésre a Eurokarst nemzetközi konferencia Besançonban, Franciaországban.

A Professzúrát Erőss Anita tudományos munkatárs, Tóth Ádám tanársegéd, Csondor Katalin és Kovácsné Bodor Petra PhD hallgatók képviselték.

A konferencián résztvevő Professzúra munkatársak: Csondor Katalin (PhD hallgató), Kovácsné Bodor Petra (PhD hallgató), Erőss Anita (tudományos munkatárs), Tóth Ádám (tanársegéd)

A konferencián kb. 180 nemzetközi résztvevő volt jelen, akik 5 keynote előadást, számos plenáris prezentációt és a párhuzamosan futó szekciókban 10 téma köré csoportosuló bemutatót tartottak, illetve 2 poszterszekció is színesítette a programot.

A karbonátos területeknek kiemelt szerepe van, hiszen a Föld lakosságának nagy részét látják el friss ivóvízzel. Csapadékvíz és a mélyből jövő fluidumok hatására könnyen oldódnak, azaz karsztosodnak, ezáltal másodlagos porozitást létrehozva pórusok, járatok, üregek, akár barlangok formájában. Emiatt jó tárolókőzetek (termál)víz, szénhidrogén számára, így gazdasági jelentőségük van.

A karsztos területek változatossága, fontossága teszi lehetővé egy külön karsztos konferencia megrendezését, és biztosítja a témákat, az előadások sokszínűségét. A témák között szerepelt a karsztos területek sérülékenysége, az ivóvíz bázisok védelme; karsztokban zajló áramlások; geofizikai kutatások; numerikus modellezés; barlangképződés; geokémia; nyomjelzés.

A Professzúra munkatársai közül Erőss Anita a felszínalatti vizek természetes radioaktivitásáról tartott előadást, melyben kiemelt szerepet kapott kettő, Magyarországon található karsztos terület, ahol a természetes radioaktivitás vizsgálata már megtörtént. Emellett a Villányi-hegység előterének hidrogeokémiai feldolgozásának eredményeit poszteren mutatta be. Tóth Ádám előadásában a Balaton felszínalatti víztől való függőségét tárgyalta: vízmérleg számításokat, hidraulikai adatfeldolgozást és numerikus szimulációt alapul véve az eredmények egyöntetűek, a korábbi feldolgozások gyakorlatilag teljesen elhanyagolták a felszínalatti víz komponenst. Csondor Katalin a Villányi-hegység hidraulikai feldolgozásáról tartott előadást, kiegészítve a Beremendi-kristálybarlangban zajlódó oldódási kísérlettel. Az oldódási kísérlet célja a barlang aktuális folyamatainak a megismerése és megértése. A Villányi-hegység egy másik területének geofizikai és hidrogeokémiai feldolgozásának eredményeit a poszter szekcióban mutatta be. Kovácsné Bodor Petra termálvízben zajló in situ kísérlet eredményeit mutatta be előadásában. Az in situ kísérlet segít megismerni a képződő biogeokémiai és kémiai kiválások képződési körülményeit, melyek a természetes rendszerek vizsgálatával nehezen értelmezhetőek. A geotermikus rendszerekben megjelenő vízkövekkel mutatnak analógiát, mely poszteren került bemutatásra.

Erőss Anita emellett szekcióelnök is volt a Regional studies-Flow processes szekcióban.

A résztvevők Besançon 17-18. század fordulóján épült citadelláját is meglátogatták a konferencia során, ahonnan a Doubs folyóra és az óvárosra nyílt pompás kilátás.

A beszámolót készítette: Bodor Petra, Csondor Katalin, Tóth Ádám

A konferencián való részvételünket a Tempus Közalapítvány Campus Mundi ösztöndíja tette lehetővé.

Budapest, 2018.07.11.