Részvétel az MTA Hidrogeológiai Albizottságának éves ülésén

Az MTA Hidrogeológiai Albizottsága 2019. december 16-án rendezte meg éves ülését az MTA Székházában, Budapesten. A MAR rendszerek témakörének aktualitása miatt – ahogyan azt Mádlné Szőnyi Judit (az MTA Hidrogeológiai Albizottságának elnöke)  vitaindító bevezetőjében elmondta – a rendezvény témája idén “Paradigmaváltás a vízgazdálkodásban, a hidrogeológia feladatai és lehetőségei” volt. Az elhangzott előadások a vízvisszatartás és a felszínalatti vízutánpótlás köré csoportosultak. Bemutatkozott az ENeRAG projekt, valamint a DEEPWATER-CE projekt és hozzá kapcsolódóan a Maros-hordalékkúpon tervezett vízvisszatartási mintaterület is bemutatásra került. Terítékre került továbbá a vízvisszatartásra épülő síkvidéki vízrendezés, a mesterséges vízpótlás alkalmazása erdők ökológiai állapotának javítása érdekében, valamint a célzott felszínalatti vízutánpótláshoz kapcsolódó hazai jogi környezet.

Magyarország vízgazdálkodását korábban elsősorban a víz káros hatásai elleni védekezés jellemezte (árvíz, belvíz), a vizek mielőbbi elvezetése. Ezzel szemben egyre nagyobb igény mutatkozik a vizek országhatáron belül tartására és hasznosítására, többek között az árvízi víztöbblet és a csapadékvíz visszatartásával, felszíni is egyre inkább felszínalatti tározásával. 

A Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúrát Mádlné Szőnyi Judit (professzúravezető) mellett Szabó Zsóka (PhD hallgató) képviselte. Szabó Zsóka “MAR alkalmassági térképezés a Duna-Tisza közén” című előadásában bemutatta az ENeRAG projektet és a célzott felszínalatti vízutánpótláshoz kapcsolódó céljait, a korábban elkészült nyugati vízpótlási terv területére készített beszivárogtatási alkalmassági térképet, az Ágasegyháza közelében végzett első terepi méréseket és azok előzetes eredményeit, valamint a jövőbeli terveket. Az albizottsági ülés kiváló alkalmat nyújtott az ENeRAG projekt eredményeinek bemutatására, valamint a hazai szakemberekkel való együttműködési lehetőségek bővítésére. Az ülés végén elhangzott kérdések, válaszok és az élénk vita hozzájárultak ahhoz, hogy az Albizottság a témában előremutató állásponttal szolgáljon.