Tudománykommunikációs workshop – 2020. február 5.

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) 2020. február 5-én rendezte meg a „Tudománykommunikációs workshop”-ot, amelyen az ENeRAG részéről 2 munkatársunk vett rész. Erhardt Ildikó és Kis-Csitári Teréz résztvevőként hallgatták meg az előadásokat. Az FKA-t 2019. májusában az MTA hívta életre, mellyel fontos célja a legújabb nemzetközi és hazai tudományos eredmények és felfedezések tudományosa hiteles közvetítésének előmozdítása a társadalom minél szélesebb rétegei felé.

A jelen rendezvény első felében négy előadást hallgathatott meg a közönség: Kun Ádám, az ELTE és az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa a klímaváltozásról beszélt, Varga Máté az ELTE-ről pedig a génszerkesztés fogalmának és szabályozásának nehézségeiről adott elő. “Hatásos-e a semmi? Homeopátia és placebóhatás” címmel a Szegedi Tudományegyetemről érkezett Csupor Dezső előadását hallgathatták meg az érdeklődők. Végül pedig egészen aktuális témával foglalkozott az ELTE-s kutató, Müller Viktor “Koronavírus: járvány és kommunikációs kihívás” címû elõadása.

A program második felében kerekasztal-beszélgetés és vitaülés formájában médiaszakemberek (újságírók, rádiós műsorvezetők) adtak információkat arról, hogy milyen felületeken, milyen hatékonysággal és milyen módon érdemes és lehet kutatóként megnyilvánulni a társadalom irányába, és ők hogyan tudják ezt segíteni.

A rendezvényről videofelvétel készült, mely megtekinthető itt.