Hidrogeológiai terepgyakorlat a Professzúra kötelékében

2020. szeptember 17-én, Balatonfüreden, valamint szeptember 21 és 23 között Kerekegyházán és Kecskeméten került megrendezésre a Geológus MSc szakos hallgatók éves hidrogeológiai terepgyakorlata, melyen két Környezettan MSc szakos hallgató, valamint egy Földtudomány BSc szakos hallgató is részt vett.

Balatonfüreden a hallgatók megismerkedtek a kúthidraulika alapjaival a BIOCENTRUM Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft. balatonfüredi telephelyén, illetve vízhozammérést is végeztek a Koloska-patakban. 

A kerekegyházi terepgyakorlat célja a terület vízföldtani viszonyainak felmérése és ez által a terület vízpótlásra való alkalmasságának vizsgálata volt. Ennek érdekében üledék- és vízmintákat vettünk, vízszinteket mértünk, valamint geofizikai méréseket (RMT, ERT) végeztünk. A kutak felmérésében Kerekegyháza Önkormányzata, valamint Tóth-Szivák Sándor, mezőőr segítette munkánkat. Oktatóként részt vett a munkában Visnovitz Ferenc a Geofizikai és Űrtudományi Tanszékről, aki a vízföldtanban gyakran alkalmazott multielektródás műszer használatába vezette be a hallgatókat. A terepgyakorlat keretében a bemutattuk a hallgatóknak a Kerekegyháza területén működő tetővízgyűjtő kísérleti rendszerünket, mely egy sekély kúton át vezeti a csapadékvizet a felszín alá. A hallgatók megismerkedtek továbbá a helyszínen alkalmazott műszerekkel és azok működésével is. Szeptember 23-án délután meglátogattuk a BÁCSVÍZ Zrt.-t, mely az ország egyik legnagyobb víziközmű szolgáltató cége. Itt Csiszár Endre hidrogeológus vezette körbe a hallgatókat, bemutatva a vízellátást és a csapadékvíz-elvezetést egyaránt. A laborvizsgálatokat a hallgatók a gyakorlat utáni héten kezdték meg az Általános és Alkalmazott Földtani Tanszéken.