Mádlné Szőnyi Judit előadása a Karlsruhe Karst Lectures előadássorozaton

Németország vezető felsőoktatási intézménye, a Karlsruhe Institute of Technology ad otthont a Prof. Nico Goldscheider hidrogeológus professzor által szervezett Karlsruhe Karst Lectures című előadássorozatnak, melyen a világ neves karsztkutatói mutatják be legújabb, karszthidrogeológiai és szpeleológiai kutatási eredményeiket.
Az előadássorozatban előadóként korábban már 2 professzúra munkatárs, Erőss Anita és Trásy-Havril Tímea is megjelent.
A legutóbbi, 2021. január 25-én megrendezett online előadáson Mádlné Szőnyi Judit professzúra vezető prezentált, aki “Basin-scale groundwater flow pattern in carbonate systems: From Buda Thermal Karst to further karst region” címmel tartott előadást.
Az egy órás előadásban Mádlné Szőnyi Judit rámutatott arra, hogy a Budai Termálkarszton végzett több mint húsz éve zajló kutatások eredményeit hogyan lehetne általánosítani és más hasonló, fedett és fedetlen karbonátos területekre alkalmazni. Arról is beszélt, hogy a karsztokra korábban, a meghívó Nico Goldscheider professzor által kidolgozott víztartó léptékű modell, hogyan építhető be a medenceléptékű megközelítésbe.. Az előadást követő kérdésekből kiderült, hogy van igény erre az új szemléletű és a mély és vastag karbonátos régiókra alkalmazható módszertanra. Szőnyi Judit felkérést kapott arra, hogy a szlovéniai (Bled) együttműködésben megkezdett kutatások mellett, immár német karsztterületeken is próbálják a megközelítést alkalmazni  közös PhD kutatás keretében.