Jászszentlászlói lakossági fórum: vízhiány enyhítésének lehetőségei a Dong-ér és a Kelő-ér mentén

A vízhiány enyhítésének lehetőségei a Dong-ér és a Kelő-ér mentén címmel rendezett fórumot a WWF Magyarország és a Dongér-Kelőér Vize Egyesület. A Jászszentlászlón, 2023. január 20-án megtartott eseményen körülbelül százan vettek részt.
Kajner Péter, a WWF Magyarország szakértője bemutatta az alapítvány vízgazdálkodással kapcsolatos tevékenységeit. A község polgármestere, Nagy András, illetve a helyi egyesület képviselői, Szépe Ferenc és Toldi Csaba a vízhiány elleni helyi kezdeményezésről, a korszerű agrotechnika szárazodással szembeni védekezésben betöltött szerepéről, illetve a helyi vízvisszatartási kezdeményezés eredményeiről beszéltek.
Az ELTE TTK neves kutatói, Mádlné Dr. Szőnyi Judit, Szkolnikovics-Simon Szilvia és Csiszár Endre (BÁCSVÍZ Zrt.) alkalmazott környezetkutató a felszín alatti vizek jelentőségéről, a móricgáti tőzeges tó és a jászszentlászlói horgásztavak megmentésének lehetőségeiről valamint a szakszerű kútlétesítés időszerű kérdéseiről beszéltek. A kutatók az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium RRF-2.3.1-21-2022-00014 számú projekt célkitűzéseit is képviselték a fórumon.
Dedák Dalma, a WWF Magyarország szakértője a természetes módszerekre alapozott vízmegtartó megoldásokhoz kapcsolódó jogszabályi változások és az agrártámogatás lehetőségeiről beszélt.
Az előadásokat élénk beszélgetés követte a hallgatóság részvételével. Az eseményről a Kiskunmajsa Város és Térsége TV készített riportot, ami alább megtekinthető. https://fb.watch/irh0h9I5Be/
Forrás: WWF Magyarosrszág facebook oldala.

A lakossági fórum szakmai tartalma hozzájárult az Éghajlatváltozás Nemzeti Multidiszciplináris Laboratórium RRF-2.3.1-21-2022-00014 számú projekt megvalósításához.