III. Csatári Bálint Emlékkonferencia

 Fotó: Félegyházi Közlöny

2023. október 12-én, Kecskeméten került megrendezésre a III. Csatári Bálint Emlékkonferencia. A rendezvény névadója a néhai Csatári Bálint geográfus, címzetes egyetemi docens, az MTA Regionális Kutató Központ Alföldi Tudományos Intézetének egykori igazgatója. A Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács 2021. augusztus 17-i ülésén határozott arról, hogy a szakember munkásságának tiszteletére évi rendszerességgel emlékkonferenciát rendez, melynek központi témája a vízhiány okozta ökológiai problémák és a fenntartható tanyavilág. Ezzel párhuzamosan létrehozták a „Csatári Bálint szakdolgozat és diplomamunka pályázatot” alapszakos és mesterszakos hallgatók részére, melynek célja a természetes vízmegtartó megoldások ösztönzése és fontosságának tudatosítása.

Fotó: hiros.hu
Balról jobbra: dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke; Farkas Jenő Zsolt, KRTK, Alföldi Tudományos Osztály tudományos főmunkatársa; Mádlné Dr. Szőnyi Judit, ELTE TTK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék egyetemi tanára; Gacsályi József, VIZITERV Environ Kft. ügyvezető igazgatója

Az idei konferencián más meghívottak mellett Mádlné Dr. Szőnyi Judit is előadást mutatott be “Felszínalatti vizek és klímaváltozás” címmel. Előadásában rávilágított a felszínalatti vizek jelentőségére a globális éghajlatváltozás kapcsán, kiemelte a víztartó rétegekben történő tározás lehetőségét, ahonnan a tartós szárazság idején kinyerhető a víztartalék. Az előadó kitért a Duna-Tisza közi Homokhátság elsivatagosodás problémájára, a klímaváltozás felszínalatti vizeket érintő hatásaira, valamint a kutatócsoport szolgálati találmányára, az  ELTE innovációnak minősülő Nature Based MAR megoldásra. 

A bemutatott kutatási eredmények az Éghajlatváltozás Nemzeti Multidiszciplináris Laboratórium RRF-2.3.1-21-2022-00014 számú projekt keretében valósultak meg.