ELTE siker az AAPG nemzetközi tanulmányi versenyén, az Imperial Barrel Award –on

Az ELTE Természettudományi Kar geológia-vízföldtan, szénhidrogénföldtan és környezetföldan, valamint geofizika mesterszakos hallgatói januárban csatlakoztak az AAPG által szervezett rangos nemzetközi tanulmányi versenyhez, az Imperial Barrel Awardhoz (IBA). Eme patinás, eredetileg szénhidrogén ipari versenyen a feladat kiértékelni egy területet nyersanyagkutatás céljából.

Az idei évben különleges módon három szakterület közül lehetett választani a csapatoknak. A hagyományos szénhidrogénkutatás mellé a szervezők beemelték a szén-dioxid geológiai tározását (CCUS), valamint az egyre jobban teret hódító geotermikus energiaforrások kiaknázását. A témák diverzifikációját a szervezők a zöld energiára való átállás és a klímaváltozás jegyében hozták be a versenybe. Az ELTE csapata a geotermikus adatcsomagot választotta, szem előtt tartva a zöld átállás céljait. Jelszavuk Let’s flow with us for the best!” volt. A csapatoknak 8 hete állt rendelkezésre, hogy elvégezzék a kutatómunkát, a kockázatbecslést, és a kiértékelést. A két hónapon át tartó versenyen a hallgatók komplex földtani kutatómunkát, szeizmikus és geofizikai értelmezést végeztek. Az ELTE csapatának fő szempontjai voltak: a geológiai háttér, a hőmérsékleti modell, a szerkezeti modell, a geotermikus projekt kivitelezése, a kockázatbecslés és egy ajánlás a további kutatáshoz. Az ELTE csapatát három geológus és két geofizikus hallgató alkotta Szilágyi Imre vendéktanár vezetésével.

2024.03.22.-én került megrendezésre online formában a verseny első fordulója. Itt egyetemünk hallgatóinak előadását a zsűri nagyra értékelte, elektromosenergia-termelésre vonatkozó kutatási javaslatával meg volt elégedve. Így az ELTE csapata sikeresen továbbjutott a második fordulóba, mely az Imperial Barrel Award verseny döntő fordulója. Csapat tagjai (képen balról jobbra): Kovács Botond (geológus, csapatkapitány), Györfi Ádám (szeizmikus értelmező), Tóthi Tamara (geofizikus), Szlukovinyi Áron (petrofizikus), Grósz Bence (geológus). A csapatot segítő oktatók pedig: Szilágyi Imre geo-energiaügyi tanácsadó (Energiaügyi Minisztérium), Zentainé Dr. Czauner Brigitta egyetemi adjunktus (Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék, ELTE TTK), Váradi Kitti doktorandus, (Geofizikai és Űrtudományi Tanszék). A felkészülését támogatta továbbá Márton Béla (geológus) és Dr. Lenkely László habil. Docens (Geofizikai és Űrtudományi Tanszék)

Balról jobbra: Kovács Botond, Györfi Ádám, Tóthi Tamara, Szlukovinyi Áron, Grósz Bence