A ClimEx–PE projekt megnyitása: Workshop a vízvisszatartási gyakorlatok Magyarországon – kihívások, lehetőségek címmel

A workshopra az ELTE TTK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszékén került sor 2024. március 25-én. A meghívottak az április 1-től induló ClimEx-PE projekt ELTE-s résztvevői Takó Ferenc rektori kabinet, Hoffman István ÁJK, Velich Andrea BTK, Varga Attila PPK, Gyuris Ferenc TTK mellett a Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra kutatócsoport munkatársai voltak.

A workshop meghívott előadója Helen Deise Sequeira Barbosa PhD hallgató a stockholmi Södertörn University Egyetemről, aki “Managed Aquifer Recharge practices for Sustainability in Hungary: Applicability, challenges and opportunities” címmel tartotta meg vitaindító előadását. 

A résztvevők megvitatták a témát, javaslatokat adtak a hallgatónak, valamint felajánlották a projekttel való együttműködést. Ezt követően Erhardt Ildikó  bemutatta a projekttel kapcsolatos általános tudnivalókat. Majd Zentainé-Czauner Brigitta WP leader ismertette a következő félév aktuális feladatait, melyet élénk diszkusszió követett. 

A workshop zárásaként Mádlné Szőnyi Judit összefoglalta a ClimEx-PE projekt előtt álló feladatokat és azt, hogy a külföldi partnerekkel milyen módon lenne célszerű tartani a kapcsolatot. 

A workshop meghívott előadójaként Helen Barbosa látogatása alkalmával egy külön megbeszélésen is részt vett Szkolnikovics-Simon Szilviával és Oláh Somával közösen, ahol megismerhette a kutatócsoportunk korábbi kutatási eredményeit és jelenlegi tevékenységét a célzott felszínalatti vízutánpótlás hazai alkalmazási lehetőségeire vonatkozóan.  

Helen Barbosa előadása közben