Kifűthető volna Magyarország földgáz helyett földhővel? A geotermia jövője a hazai energiamixben // Másfélfok sajtóklub

A “Másfél fok – éghajlatváltozás közérthetően” éghajlatváltozással foglalkozó tudományos ismeretterjesztő blog 2024. március 27-én online sajtótájékoztatót tartott, melynek témája a hazai geotermikus energia fűtési célú hasznosítás. Az esemény meghívott szakértője Mádlné Szőnyi Judit hidrogeológus, az MTA doktora, egyetemi tanár az ELTE TTK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszékén, a Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra kutatóközpont vezetője, akinek – előadása megtartása után – a hazai sajtó prominens képviselői tehették fel a témához kapcsolódó kérdéseiket.  

Egyáltalán mire használjuk inkább itthon a geotermiát, villamos energia előállítására vagy fűtésre? Magyarország geotermikus potenciálja jelentős, azonban miért nem lehet egy az egyben megcsinálni azt, amit Izlandon? Összehangolható a geotermia bővítése a vízkincs megőrzésével, vagy ezek kizárják egymást és választanunk kell? A geológiai adottságok vagy a technológia a meghatározó? Többek között ezekről a kérdésekről is beszélgettek. 

“Megállapítható, hogy Magyarország nagy geotermikus potenciállal rendelkezik, ami elsősorban fűtésre és hűtésre (ez csak a földhőszivattyúkrra igaz, tehát földhőszivattyúval hűtésre) is hasznosítható volna, jelen technológiákkal kevésbé villamos energia termelésre. Ahogy azonban jelenleg használjuk ezeket (itt a termálvizeinket kell érteni konkrétan) a rendszereket, az nem fenntartható és ezáltal nem megújuló. Ezen változtathat majd a Vízkeretirányelv, ami 2027-től kötelezővé teszi a visszasajtolást. Ahhoz azonban, hogy ez ne szüljön komoly társadalmi ellenállást, akár mezőgazdasági jelentős tudatosságnövelésre és állami támogatásra volna szükség. Csak akkor válhat fenntarthatóvá ez az energia, ha társadalmilag is fenntartható, és a felhasználók és a beruházók is értik a lehetőségeket és a kockázatokat is. A sekély geotermiában rejlő óriási lehetőségek komoly szerepet játszhatnak a jövőben minden magyar település életében, ezen a téren többek között Finnországtól tanulhatnánk nagyon sokat“– fejtette ki Mádlné Szőnyi Judit a sajtótájékoztató során. 

A sajtóeseményen az Index is jelen volt, az erről készült cikk itt olvasható. 

Mádlné Szőnyi Judit az online sajtótájékoztató közben (Zoom)