Hidrogeológiai terepgyakorlat Apaj-Szúnyogpusztán 2024

Április 23-24. közt zajlott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Geológus mesterképzés hidrogeológia terepgyakorlata Apaj-Szúnyogpuszta területén, 8 hallgató részvételével. A terepgyakorlat célja, hogy a diákok képesek legyenek komplex hidrogeológiai problémák megoldására, s az elméleti ismereteik mellett az ehhez szükséges gyakorlati képességeket is megszerezzék. A Professzúra tagjai közül az ELTE Általános és Alkalmazott Földtani Tanszékről dr. Szkolnikovics-Simon Szilvia és Oláh Soma, a Geofizikai és Űrtudományi Tanszékről dr. Szijártó Márk vezették a leendő hidrogeológusokat, akik a Kiskunsági Nemzeti Park területén többek közt a vízföldtani térképezésben, geofizikai mérésekben szerezhettek jártasságot.

Első napon a résztvevők terepbejárást tartottak, megismerve a területen található páratlan természeti értéket képviselő szikes élőhelyek kialakulásának hidrogeológiai hátterét, élővilágát.

Ezt követően a sziliciklasztos üledékek esetén alkalmazott rádiomagnetotellurikus (RMT) sekély geofizikai eszköz használatát ismerhették meg a résztvevők.

Második napon a kijelölt sekély furatok létesítésével folytatódott a terepgyakorlat. A kedvezőtlen időjárás miatt mindössze egy furat mélyítésére volt lehetőség. A hallgatók vízszintmérést végeztek a furatban és a felszínalatti víz legfontosabb fizikai és kémiai paramétereit is meghatározták. A fúrások során vett üledékmintákat a terepi napokat követően laboratóriumban vizsgálják meg a hallgatók.

A kutatás mesterszakos hallgató bevonásával az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium RRF-2.3.1-21-2022-00014 számú projekt keretében folytatódik.