Részvétel az Európai Geotermikus Kongresszuson

Markó Ábel harmadéves PhD hallgató októberben a Berlinben megrendezett Európai Geotermikus Kongresszuson vett részt és adott elő.

A konferenciát szervező EGEC (Európai Geotermikus Energia Tanács) a geotermikus szektor erősebb képviseletét és érdekérvényesítését tűzte ki célul, a „geotermikus évtized” (2020-2030) során. Ezzel terv szerint a fűtési-hűtési célú felhasználást erősítené, kiindulva abból, hogy az Európában jelenleg felhasznált energia 50%-a fűtési-hűtési célokat szolgál. A geotermikus szektor javaslatot fog tenni a jelenlegi energiaválság megoldására, mivel a geotermikus energia megújuló és költséghatékony energiaforrásként áll rendelkezésre mind lakossági mind ipari fogyasztók számára.

A konferencián a geotermikus szektor képviselői jelentek meg mind akadémiai mind ipari szervezetektől, összesen több mint 1200 résztvevővel, a legújabb innovációk, tudományos és piaci fejlesztések megvitatására és a kapcsolatok építésére.

Ábel doktori és egyben Kooperatív Doktori Programban folytatott kutatásának eredményeit mutatta be, a zalai régió termálvíz visszasajtolás lehetőségek becsléséről. Emellett a konferencia által szervezett terepgyakorlaton vett részt, ahol a Berlinben alkalmazott sekélygeotermikus megoldások létesítését mutatták be.

A konferencia nyitórendezvénye

Ábel részvétele és előadása hozzájárult az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium, RRF-2.3.1-21-2022-00014 számú projekt megvalósításához.